Πασχαλινά Παραδοσιακά Τσουρέκια
- € 9
- - Τσουρέκια
- Μερίδες: 4
- Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος Εκτέλεσης: 5 ώρες
Συνταγή για εύκολα Πασχαλινά Παραδοσιακά Τσουρέκια.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρώτα θα "πιάσουμε" τη μαγιά. Πριν την αγοράσετε, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι να βρίσκεται "στις τελευταίες μέρες της". Διαλύουμε 100γρ. μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Μόλις διαλυθεί, βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και το χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να χυλώσει, τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και την έχουμε σκεπασμένη με μια κουβέρτα, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Προσοχή!!! Αν δεν φουσκώσει η μαγιά, την πετάμε και κάνουμε άλλη!!!
Μέχρι να φουσκώσει η μαγιά ξεκινάμε να φτιάχνουμε την ζύμη. Ζεσταίνουμε το γάλα, γάλα φρέσκο - πλήρες σε ένα μπρίκι, περίπου 500γρ, και σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη. Για μεγαλύτερη ευκολία και για διαλυθούν καλύτερα τα υλικά, τα χτυπάμε με ένα μίξερ, όπως τα κέικ. Αν δεν θέλετε τότε με το χρυσό μας το χεράκι και με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε. Μόλις διαλυθούν τα παραπάνω, προσθέτουμε κακουλέ, μαχλέπι, λίγο αλάτι και 3 βανίλιες. Και τώρα τα δύσκολα.
Βάζουμε σε ένα μπρίκι το βούτυρο να λιώνει όσο πιο σιγά γίνεται. Δεν θέλουμε να "τηγανιστεί". Ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και με κυκλικές κινήσεις φτιάχνουμε την ζύμη... Πρώτα κυκλικά και μετά "διπλωμα-τικά". Θα διπλώνουμε την ζύμη από κάτω προς τα πάνω για να δημιουργηθούν οι "κλωστές". Το αλεύρι δεν χρειάζεται να είναι ειδικό για τσουρέκια. Αν πιάσει καλά η μαγιά τότε τα τσουρέκια θα γίνουν υπέροχα με όποιο αλεύρι και να διαλέξετε. Θα χρειαστούμε περίπου 1700 με 1800γρ.
Οπότε βάζουμε αλεύρι και διπλώνουμε.. Ήρθε η ώρα της μαγιάς. Αν δεν φουσκώσει μην τη χρησιμοποιήσετε. Φτιάξτε άλλη αλλιώς θα πάνε στράφι τα υλικά. Το δίπλωμα συνεχίζεται...
Στο τέλος προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο. Και αυτό σιγά σιγά και δίπλωμα στο φουλ! Τώρα πρέπει να φουσκώσει η ζύμη.
Αν δεν έχετε μεγάλο λεκανάκι χωρίστε τη ζύμη στα δύο για να μην ξεχειλίσει από το φούσκωμα. Καλό θα ήταν στα σκεύη που θα βάλουμε την ζύμη να τα προθερμάνουμε με λίγο ζεστό νερό ώστε να πέσει στα ζεστά... Λαδώνουμε και με λίγο σπορέλαιο, βάζουμε την ζύμη και τα φυλάμε σε ζεστό μέρος για 3 περίπου ώρες.
Θα έχουν τουμπανιάσει! Λαδώνουμε τον πάγκο, χωρίζουμε την ζύμη και φτιάχνουμε τις πλεξούδες για να σχηματίσουμε τα τσουρέκια. Όταν τελειώσουμε τα ξανασκεπάζουμε και τα βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα ώστε να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πριν βάλουμε τα ταψί μας, αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα διάλυμα από ένα αβγό και λίγο γάλα. Για να πάρουν χρωματάκι σπέσιαλ! Σημαντικό είναι το ταψί μας να μην είναι μαύρο αλλά inox! Βάζουμε επίσης λαδόκολλα και κάτω και πάνω από τα τσουρέκια και τα ψήνουμε έτσι για 40 με 45 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Δείτε την συνταγή με φωτογραφίες.
#συνταγεςμαγειρικης #syntagesmageirikis #pasxa #tsourekia #easter
- Υλικά Συνταγής
- Βίντεο Συνταγής
- Map
- 100γρ νωπή μαγιά.
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.
- Μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
- 3 με 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
----------------------------------------------------
- 250γρ. βούτυρο αγελάδος.
- 5 αυγά.
- 1700 - 1800γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 2 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (500 με 550γρ).
- 1 ½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα (380γρ).
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
- Κακουλέ, μαχλέπι, 3 βανίλιες, αλάτι.
----------------------------------------------------
- 1 αβγό
- Λίγο γάλα