Τσουρέκια
- € 14
- - Τσουρέκια
- Μερίδες: 3 τσουρέκια
- Χρόνος Προετοιμασίας: Υπομονή
- Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά + 5 λέπτα
Συνταγή για τσουρέκια.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πριν ξεκινήσουμε να σας πω πως η ζύμη της συνταγής βγαίνει μαλακή. Αν θέλετε να γίνει πιο σφικτή, ώστε πολύ πιο εύκολα να πλέξετε τις πλεξούδες θα βάλετε περίπου 1500γρ. αλεύρι.
Πρώτα θα "πιάσουμε" τη μαγιά. Πριν την αγοράσετε, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να είναι φρέσκια και όχι να βρίσκεται "στις τελευταίες μέρες της". Διαλύουμε 100γρ. μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Μόλις διαλυθεί, βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη και το χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, για να χυλώσει, τη σκεπάζουμε με ζελατίνα και την έχουμε σκεπασμένη με μια κουβέρτα, σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Προσοχή!!! Αν δεν φουσκώσει η μαγιά, την πετάμε και κάνουμε άλλη!!!
Ζυγίζω το αλεύρι, ώστε να είναι 1 κιλό. Η μια συσκευασία έχει 907γρ (για το Robin Hood), οπότε θα χρειαστούμε και δεύτερη. Γι'αυτό προσθέτουμε ακόμη λίγο. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σιγά σιγά, ώστε να μη τηγανιστεί, οπότε έχουμε το μάτι της κουζίνας στο 1, στο ελάχιστο!
Σε ένα λεκανάκι, βάζουμε 4 αυγά και ενάμιση φλιτζάνι γάλα και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε σταδιακά 2 φλιτζάνια ζάχαρη, μισό κουταλάκι του γλυκού βανίλια και αλάτι, ποσότητα κακουλέ και μαχλέπι για 1 κιλό αλεύρι και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι.
Μόλις ανακατευτούν καλά, αρχίζουμε και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα με τα δάκτυλα! Δεν το ζυμώνουμε σαν ψωμί! Όταν το αλεύρι τελειώσει, ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τα ανακατεύουμε πάλι με κυκλικές κινήσεις.
Βουτυρώνουμε τον πάγκο και απλώνουμε τη ζύμη μας. Μέσα από το κατσαρολάκι παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλείφουμε επάνω στη ζύμη και αρχίζουμε να το “διπλώνουμε”. Δεν ζορίζουμε το ζυμάρι μας. Επάλειψη με βούτυρο και δίπλωμα το κάτω μέρος με το πάνω! Βουτυρώνουμε το λεκανάκι και τοποθετούμε το ζυμάρι μέσα. Το σκεπάζουμε με μια ζελατίνα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος, τυλιγμένο με κουβέρτα για περίπου 3 ώρες! Υπομονή!
Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα (αν υπάρχει χρόνος δεν συνιστάται), ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και, μόλις πιάσει τη θερμοκρασία αυτή, βάζουμε τον φούρνο στην ελάχιστη θερμοκρασία (στο min), που μπορεί να δουλέψει. Αφήνουμε τη ζύμη μας για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει!
Αφού φουσκώσει, την πατάμε λίγο να ξεφουσκώσει… Πασπαλίζουμε με αλεύρι τα χέρια μας και τον πάγκο και αρχίζει το πλάσιμο – πλέξιμο. Αν κολλάει μην το φοβηθείτε. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι!!! Τα κάνουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και μπορούμε! Επειδή τα ζορίσαμε με το πλάσιμο, τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο (30 – 40 βαθμούς) για ακόμη 30 με 40 λεπτά, για να ξαναφουσκώσουν, να πάρουν λίγο τα πάνω τους…
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσοχή στο φούρνο, που έχει ο καθένας! Κάνουμε ένα μείγμα από ένα αυγό και λίγο γάλα, για να αλείψουμε τα τσουρέκια μας, να πάρουν χρωματάκι. Σημαντικό είναι το ταψί μας να μην είναι μαύρο! Βάζουμε επίσης λαδόκολλα και κάτω και πάνω από τα τσουρέκια μας και τα ψήνουμε έτσι για 40 λεπτά. Αφού σβήσουμε το φούρνο, αφήνουμε μέσα τα τσουρέκια για άλλα 5 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!
#συνταγεςμαγειρικης #syntagesmageirikis #easter #tsourekia #buns
- Υλικά Συνταγής
- Βίντεο Συνταγής
- Map
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου:
- 1 κιλό αλεύρι Robin Hood ή ΜANNA το χρυσό. (1400 με 1500γρ για πιο σφικτή ζύμη)
- 100γρ. μαγιά, μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη.
- 4 αυγά.
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες.
- 250γρ. βούτυρο αγελάδος.
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη.
- ½ κουταλιά του γλυκού βανίλια.
- 3 με 4γρ. κακουλέ, 1 με 2γρ. μαχλέπι.
- ½ κουταλιά του γλυκού αλάτι.
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι.